با همکاری مشترک انجمن علوم و فناوری‌های شیمیایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی کامل

نویسندگان

1 گروه شیمی، دانشگاه پیام نور، 4697-19395، تهران، ایران

2 گروه ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران

چکیده

در این مطالعه یک روش جدید میکرواستخراج بر پایه جاذب، جهت استخراج سریع اکراتوکسین از نمونه‌های غذایی توسعه پیدا کرد. این روش بر پایه استخراج فاز پارچه تقویت شده با گرافن، سپس اندازه‌گیری اکراتوکسین با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به آشکارساز فلورسانس بود. جداسازی کروماتوگرافی روی ستون C18 با فاز متحرک آب: استونیتریل: استیک اسید (2:49:49 حجمی/حجمی/حجمی) با سرعت جریان یک میلی‌لیتر در دقیقه و طول موج تحریک 333 نانومتر و نشر 447 نانومتر بود. به منظور بهینه‌سازی روش و به دست آوردن حداکثر کارایی استخراج، پارامترهای pH، مقدار گرافن در محلول سل، زمان استخراج، قدرت یونی محیط، حجم حلال استخراج، نوع و حجم حلال واجذب و زمان واجذب مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به دست آمده برای شرایط بهینه شامل pH برابر 7، 40 میلی‌گرم گرافن به ازای 10 میلی‌لیتر محلول سل، زمان استخراج 40 دقیقه و زمان واجذب 20 دقیقه، حجم حلال استخراج 10 میلی‌لیتر و بهترین حلال واجذب یک میلی‌لیتر استونیتریل: استیک اسید (5:95 حجمی/حجمی) بود. رنج خطی روش با ضریب همبستگی بیشتر از 97/0 برابر 5/17-2 نانوگرم بر میلی‌لیتر بود. حد تشخیص و حد اندازه‌گیری کمی به ترتیب برابر 49/0 و 49/1 نانوگرم بر گرم و درصد بازیافت (7/67 تا 104 درصد) با درصد انحراف استاندارد نسبی خوب بدست آمد. علاوه بر این روش توسعه یافته در نمونه‌های گندم و نخود ارزیابی و موثر بودن روش اثبات شد.

کلیدواژه‌ها