مهدی تقدیری؛ ستاره ذاکری شهواری؛ حمیدرضا زارع مهرجردی
چکیده
در این کار تحقیقاتی یک روش چندباقیمانده سریع، دقیق و حساس و با هزینه مناسب بر مبنای روش کچرز برای اندازه گیری و پایش باقیمانده سموم در برنج ارائه می شود. جداسازی همزمان آفتکشها با دستگاه کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکارساز اسپکترومتر جرمی با سرعت جریان گاز حامل 0/1 میلیلیتر بر دقیقه، دمای تزریق 250 درجه سانتیگراد با مد غیر انشعابی ...
بیشتر
در این کار تحقیقاتی یک روش چندباقیمانده سریع، دقیق و حساس و با هزینه مناسب بر مبنای روش کچرز برای اندازه گیری و پایش باقیمانده سموم در برنج ارائه می شود. جداسازی همزمان آفتکشها با دستگاه کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکارساز اسپکترومتر جرمی با سرعت جریان گاز حامل 0/1 میلیلیتر بر دقیقه، دمای تزریق 250 درجه سانتیگراد با مد غیر انشعابی و ستون موئینه به طول 30 متر با سرعت جریان 0/1 میلیلیتر بر دقیقه انجام گرفت. در این تحقیق استونیتریل به عنوان حلال استخراجی به کار گرفته شد. آنالیتهای استخراج شده در نهایت با روش استخراج فاز جامد پخشی پاک سازی شد. در شرایط بهینه منحنی درجهبندی برای تمامی آفتکشها در محدوده غلظتی 0/1000-0/10 میکروگرم بر لیتر خطی بوده و مقادیر ضرایب همبستتگی بین 99/0 تا 999/0 بدست آمدند. مقادیر درصد بازیابی بین 79 تا 112 درصد با درصد انحراف استاندارد نسبی کمتر از 7 درصد بدست آمد. همچنین حد تشخیص و حد اندازهگیری کمّی مناسبی برای تمامی آفتکش ها به دست آمد. مقادیر حد تشخیص بین 52/12-04/3 میکروگرم بر لیتر و حد اندازهگیری کمّی بین 76/41-14/10 میکروگرم بر لیتر بدست آمدند..
امیرحسین سعیدنژاد؛ روح الله مرادی
چکیده
ارزیابی پاسخ های گیاه در شرایط رشدی متفاوت یکی از گام های اصلی به سمت درک بهتر کارکرد و عملکرد آنها محسوب می شود. با هدف روشن کردن اثر این شرایط متفاوت بر ویژگی های اسانس زیره سبز، این گیاه به عنوان یکی از مهمترین گیاهان دارویی ایران در این آزمایش در شرایط رشدی رویشگاه طبیعی، مزرعه و گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده درصد ...
بیشتر
ارزیابی پاسخ های گیاه در شرایط رشدی متفاوت یکی از گام های اصلی به سمت درک بهتر کارکرد و عملکرد آنها محسوب می شود. با هدف روشن کردن اثر این شرایط متفاوت بر ویژگی های اسانس زیره سبز، این گیاه به عنوان یکی از مهمترین گیاهان دارویی ایران در این آزمایش در شرایط رشدی رویشگاه طبیعی، مزرعه و گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده درصد بالاتر اسانس در نمونه رویشگاه طبیعی بود و ترکیب شیمیایی اسانس در بین سه نمونه مورد بررسی متفاوت بود. در مجموع 17 ترکیب مورد شناسایی قرار گرفت و تیمول به عنوان ترکیب اصلی در تمام نمونه های مورد بررسی جداسازی گردید و بیشترین مقدار آن (03/18 درصد) به نمونه رویشگاه طبیعی تعلق داشت. کومین آلدئید، گاما ترپنین، آلفا-توجن و لیمونن از دیگر اجزای کلیدی تشکیل دهنده اسانس بودند. برخی از ترکیبات در هر سه نمونه مورد بررسی شناسایی نشد. در خصوص ترکیبات فنولی، نمونه رویشگاه طبیعی بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد و کمترین مقدار در نمونه مزرعه به دست آمد. بیشترین فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد اسانس در نمونه رویشگاه طبیعی مشاهده شد و با توجه به بالاتر بودن محتوای ترکیبات فنولی در این نمونه، میتواند به عنوان یک مزیت بسیار مهم در مقایسه با دو نمونه دیگر محسوب گردد. در مجموع، نتایج نشان دهنده برتری نمونه رویشگاه طبیعی در مقایسه با سایر نمونه ها بود، هرچند که نمونه استخراجی از مزرعه نیز در خصوص برخی اجزاء، مزیت هایی را نشان داد.