با همکاری مشترک انجمن علوم و فناوری‌های شیمیایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی کامل

نویسندگان

گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی یزد، یزد، ایران

چکیده

در این مقاله، یک روش ساده، حساس و مقرون به صرفه برای آشکارسازی و تعیین میزان اکسیداسیون در روغن کنجد با استفاده از تکنیک استخراج دینامیکی از فضای فوقانی در ترکیب با روش طیف­ سنجی تحرک یونی توصیف شده است. از هگزانال بعنوان یک محصول فرآیند اکسیداسیون،  برای دنبال کردن پیشرفت واکنش اکسیداسیون روغن استفاده شد. بهینه ­سازی متغیرهای مرحله استخراج شامل: دمای استخراج، زمان استخراج، و سرعت جریان گاز حامل و همچنین متغیرهای مرحله اندازه ­گیری با طیف­ سنج تحرک یونی شامل: ولتاژهای شناوری و کرونا، سرعت جریان گازهای حامل و شناوری، دماهای سل و محفظه تزریق و پهنای پالس انجام شدند. در شرایط بهینه، منحنی درجه ­بندی در محدوده 10/0 تا   50/0 نانوگرم بر گرم  خطی بود و همچنین انحراف استاندارد نسبی 0/3 درصد حاصل شد. حدود تشخیص و تعیین به ترتیب، 03/0 و  12/0 نانوگرم برگرم حاصل شد. نتایج بازیابی برای نمونه های تزریق شده (%0/104-0/90)، توانایی روش پیشنهادی برای تعیین میزان اکسیداسیون در روغن­ های کنجد را نشان می­دهد.

کلیدواژه‌ها

 
[1]     Y. Yang, Q. Li, X. Yu, X. Chen and Y. Wang, A novel method for determining peroxide value of edible oils using electrical conductivity, Food Control 39 (2014) 198-203.
[2]     E. Choe and D.B. Min, Mechanisms and factors for edible oil oxidation, Compre. Rev. Food Sci. F. 5 (2006) 169-186.
[3]     M. Mohammadi, Evaluation of oxidative quality parameters in imported edible oils in Iran, Brit. Food J. 115 (2013) 789-795.
[4]     American Oil Chemists’Society, AOCS official method Cd 8b-90 peroxide value acetic acid-isooctane method. Official methods and recommended practices of the AOCS  (2003) Champaign, IL.
[5]     M. Cirlini, A. Caligiani, G. Palla, A. De Ascentiis and P. Tortini, Stability studies of ozonized sun flower oil and enriched cosmetics with a dedicated peroxide value determination, Ozone Sci. Eng. 34 (2012) 293-299.
[7]     W.W. Nawar, “Lipids” In: O. R. Fennema, Ed., Food Chemistry, Marcel Dekker, Inc., New York, 1996, pp. 225-314.
[8]     N.P. Brunton, D.A. Cronin, F.J. Monahan and R. Durcan, A comparison of solid-phase microextraction (SPME) fibres for measurement of hexanal and pentanal in cooked turkey, Food Chem. 68 (2000) 339-345.
[9]     S. Panseri, S. Soncin, L.M. Chiesa and P.A. Biondi, A headspace solid-phase microextraction gas-chromatographic mass-spectrometric method (HS-SPME- GC/MS) to quantify hexanal in butter during storage as marker of lipid oxidation, Food Chem. 127 (2011) 886-889.
[10] S. Pastorelli, L. Torri, A. Rodriguez, S. Valzacchi, S. Limbo and C. Simoneau, Solid-phase micro-extraction (SPME-GC) and sensors as rapid methods for monitoring lipid oxidation in nuts, Food Addit. Contam. 24 (2007) 1219-1225.
[11] J.P. Williams, S.E. Duncan, R.C. Williams, K. Mallikarjunan, W.M. Eigel and S. O'Keefe, Flavor fade in peanuts during short-term storage,  J. Food Sci. 71 (2006) S265-S269.
[12] G. Purcaro, S. Moret and L.S. Conte, HS-SPME- GC applied to rancidity assessment in bakery foods, Eur. Food Res. Technol. 227 (2008) 1-6.
[13] H. Kalhor and N. Alizadeh, Enhancing sensitivity of ion mobility spectrometry determination of aldehydes by in situ gas phase derivatization with dibutylamine, Int. J. Ion Mobil. Spectrom. 16 (2013) 199-205.
[14] M. Kamalabadi, E. Ghaemi, A. Mohammadi and N. Alizadeh, Determination of furfural and hydroxymethylfurfural from baby formula using headspace solid phase microextraction based on nanostructured polypyrrole fiber coupled with ion mobility spectrometry, Food Chem. 181 (2015) 72-77.
[15] K.G. Krishna, L.R. Khot, S. Sankaran, H.Y. Bahlol, J.A. Tufariello and H.H. Hill Jr, State of ion mobility spectrometry and applications in agriculture: A review, Eng. Agri. Envi. Food 9 (2016) 346-357.
[16] N. Ghotbadini-Bahraman, A. Sheibani and M. Reza Shishehbore, Off-line coupling of QuEChERS sample preparation to ion mobility spectrometry for the determination of chlorpyrifos residue in pistachio oil, Int. J. Ion Mobil. Spectrom. 20 (2017) 41-45.
[17] Q. Zhou, J. Li, B. Wang, S. Wang, H. Li and J. Chen, Selectivity improvement of positive photoionization ion mobility spectrometry for rapid detection of organophosphorus pesticides by switching dopant concentration, Talanta 176 (2018) 247-252.
[18] G.A. Eiceman and Z. Karpas, Ion Mobility Spectrometry. Boca Raton, FL: CRC Press. 2005.
[19] C.S. Creaser, J.R. Griffiths, C.J. Bramwell, S. Noreen, C.A. Hill and C.L.P. Thomas, Ion mobility spectrometry: a review: Part 1, Structural analysis by mobility measurement, Analyst 129 (2004) 984-994.
[20] M. Tzschoppe, H. Haase, M. HÖhnisch, D. Jaros and H. Rohm, Using ion mobility spectrometry for screening the autoxidation of peanuts, Food Control 64 (2016) 17-21.
[21] A. Sheibani, M. Tabrizchi and H.S. Ghaziaskar, Determination of methadone in human hair by headspace extraction and ion mobility spectrometry, Anal. Lett. 44 (2011) 667-675.