با همکاری مشترک انجمن علوم و فناوری‌های شیمیایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی کامل

نویسنده

گروه شیمی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه اربامینچ، صندوق پستی21 ، اتیوپی

چکیده

خواص فیزیکوشیمیایی آب آَشامیدنی شهرهای ماشا و میزان-آما در جنوب اتیوپی برای بررسی کیفیت آب تعیین گردید. حجم مشخصی از نمونه های آب شیر با روش استاندارد هضم میکرو ویو K3030 توسط 5 میلی لیتر اسید نیتریک غلیظ به مدت 20 دقیقه در دمای متغیر (170-160) صورت گرفت. بعد از هضم به روش هضم اسیدی میکرو ویو، تعدادی از فلزات از جمله منگنز، کلسیم، مس، منیزیم، آهن، روی، کادمیم و سرب توسط اسپکترومتری جذب اتمی شعله  و آنیون های متداول آب با روش های زیر تعیین گردیدند. PO43-به روشوانادومولیبدوفسفریک، یون کلرید به روش آرژنومتری، یون کربنات به روش تیتراسیون و نیترات و امونیاک به روش فتومری WTD. غلظت همه این آنیون ها و فلزات بجز کادمیوم در محدوده استانداردهای بین المللی و سازمان بهداشت جهانی بود. در همه نمونه های آبی، منگنز غلظت بالاتری نسبت به سایر فلزات داشت و سپس کلسیم، آهن، منیزیم، روی، مس و کادمیم به ترتیب بیشترین غلظت ها را داشتند. در این تحقیق، در 0.05=P، پارامترهای فیزیکوشیمیایی همه نمونه های آبی که از مناطق مختلف نمونه برداری شده بود، بطور محسوسی در بین نقاط توزیع و سیستم های توزیع متفاوت بود. غلظت فلزات و آنیون های انتخاب شده در بین نقاط و سیستم های توزیع کاملاً متفاوت بود بجز روی در شهر میزان و منیزیم، آهن و کادمیم در شهر آمان و نیز نیترات آمونیاک در شهر ماشا، در بین خواص فیزیکی دما و هدایت الکتریکی همه نمونه های آبی در همه، بجز منطقه ماشا کاملاً متفاوت بود. pH  و سختی کل همه نمونه های آبی بجز منطقه ماشا یکسان بود.

کلیدواژه‌ها

 
[1]     J.G.daSilva,Chemical analysis manual for food and water, J. Agric.Food Chemical    (1997) 20-26.
[2]     A. Njonjo and J. Lane, ''Rural Piped Water Supplies in Ethiopia, Malawi and Kenya:      Community management and Sustainability''(2000).https://www.wsp.org/sites/wsp/files/publications/328200711859_RuralPipedWater
[3]     S. Ewart and  M. Langfeld ''World Health Report: Making a difference'' World Health Organization, Geneva (2003). https://www.who.int/whr/2003/en/whr03_en.
[4]     I.C. Oladipo, I.C. Onyenike and A.O. Adebiyi, Microbiological analysis of some vended sachet water in Ogbomoso, Nigeria. Afr. J. Food Sci. 3 (2009) 406-412.
[5]     G.H. Brundtland and C. Bellamy, ''Global Water Supply and Sanitation Assessment Report'' (2000). https://www.who.int/water _sanitation_health/monitoring/jmp2000.
[6]     I.O. Okonko, O.D. Adejoje, T.A. Ogunnusi, E. Fajobi and O.B. Shittu, Microbiological and physicochemical analysis of different water samples used for domestic purposes in Abeokuta and Ojota, Lagos Nigeria, Afr. J. Biotechnol. 7 (2008) 617-621.
[7]     T.H.Y. Tebbutt, Principles of Quality Control, Pergamon Press, 4th edition, England (1983) 232.
[8]     A.I.Ihekoronye and P.O. Ngoddy, Integrated food science and technology for tropics, Oxford Macmillan Press, London (1985) 95-195.
[9]     O.O Lemo, ''Bacteriology Determination of water with long term storage'', B. Sc. Thesis, Abeokuta (2002).
[10] D. Barclay, Microwave digestion moves in to 21st century, JACS (2004) 28 – 32.
[11] C.H. Proctor, Simple Definition of Detection Limit: American Statistical Association and the International Biometric Society, J. Agr. Biol. Envir. St. 13 (2008) 1 – 23.
[12] D.A. Armbruster and T. Pry, Limit of Blank, Limit of Detection and Limit of Quantitation, Clin. Biochem. 29 (2008) 1 - 4.
[13] M. Thompson, S.R. Ellison and R. Wood, Harmonized guidelines for single laboratory validation of methods of analysis, Pure Appl. Chem. 74 (2002) 835 – 855.
[14] D.T. Burns,K. Danzer and A. Townshend, Use of the terms recovery and apparent recovery in analytical procedures, Pure Appl. Chem.74 (2002) 2201–2205.
[15] P.G.P. Reddy and G.V.S. Reddy, Physico-Chemical Analysis of Surface and Ground  Water of Selective Areas of UCILThummalapalliProject,  Ysr (Kadapa), A, India, AJSR  3 (2011) 163 – 178.
[16] M. Bhavan, ''Specification for Drinking Water'' Bureau of Indian Standards, New Delhi, (1998) 171-178.
[17] J.A. Ondo, P. Prudent, R.M. Biyogo, J. Rabier, F. Eba and M. DomeizeL, Translocation of metals in two leafy vegetables grown in urban gardens of Ntoum, Gabon, Afr. J. Agric. Res. 7 (2012) 5621 - 5627.
[18] Z.A. Alemu, K.T. Teklu, T.A. Alemayehu, K.H. Balcha and S.D. Mengesha, Physicochemical quality of drinking water sources in Ethiopia and its health impact: a retrospective study, Environ. Syst. Res. 4 (2015) 2-8.
[19] A. Haile, Assessment of Physicochemical Quality of Spring Water in Arbaminch, Ethiopia, J. Environ. Anal. Chem. 2 (2015) 1- 3.
[20] B. Tafa and E. Assefa, Detection of Copper and Zinc (Heavy Metals) in Water of Lake Chamo, Arbaminch Ethiopia, World J. Chem. Educ. 2 (2014) 42-47.
[21] T.  Alemu,  E. Mulugeta  and M. Tadese, Determination of physicochemical parameters of “Hora” natural mineral water and soil in Senkele Kebele,  Oromia Region, Ethiopia, Cogent. Chem. 3 (2017) 1 – 13.
[22] F. Abduro and G.W. Michael, Determination of heavy metals concentrations within the ever growing Lake Baseka, Ethiopia using spectrophotometric technique, Afr. J. Environ. Sci. Technol, 11 (2017) 146 – 150.
[23] D.L. Keshebo and M.Y. Degefu, Physicochemical parameters, Heavy metals and some ions Analysis in drinking water in selected Districts of Gedio Zone, Ethiopia, IJIAS 11 (2015) 1-5.
[24] N. Tsega, S. Sahile, M. Kibret, and B. Abera, Bacteriological and physico-chemical quality of drinking water sources in a rural community of Ethiopia, Afr. Health. Sci. 13 (2013) 1156- 1161.
[25] B.W. Olbasa, Characterization of Physico-chemical Water Quality Parameters of River Gudar, Oromia region, West Shewa Zone, Ethiopia for Drinking Purpose,OSR-JAC (2017)  47-52.
[26] P.C. Prabu, L. Wondimu and M. Tesso, Assessment of Water Quality of Huluka and Alaltu Rivers of Ambo, Ethiopia, J. Agr. Sci. Tech. 13 (2011)131-138.
[27] W.H.O, ''Exposure to cadmium: a major public health concern'', World Health Organization ,Geneva,(2010) http://www. who.int /ipcs /features/cadmium.pdf,